Статистики за ХИВ сида за 2012 година

Zdravstvo.kauza.mk ви ги прикажува статистиките за сида утвредени според Глобалниот Фонд за претходната 2012 година.

  • 4.2 милиони луѓе примале животноспасувачка антиретровирусна терапија за третман на сидата
  • 19 милиони ХИВ позитивни лица примале нега и поддршка од соодветни институции
  • 250 милиони луѓе ширум светот направиле тестирање за ХИВ сида
  • 1.7 милион трудници примиле соодветен медицински третман за да се заштити нивното неродено дете од ХИВ
  • Глобалниот фонд придонесе за развиток и достап на антиретровирусна терапија и во : Намибиа, Камбодиа и Замбиа.
  • Покриеноста со антиретровирусна терапија за 50 % е зголемена во следните земји : Мадагаскар, Гана, Етиопија, Филипини, Јужна Африка и Зимбабве.

Во следното видео може и визуелно прикажани да ги погледнете сите овие статистики, а исто така може да се информирате подетално и за позитивниото влијание на Глобалниот фонд во борбата против сида во Намибиа и Етиопија.

 

Напишано од Ангел Димитриевски, како дел од обуката за граѓани новинари поддржана од фондација Метаморфозис

(400)